Type to search

POLITIKA

Fico sa ohradil voči Putinovi: “Za Smer hovorím, NEMÔŽEME s tým súhlasiť!”

Predseda Smeru Robert Fico v utorok na tlačovej besede povedal, že uznanie Doneckej a Luhanskej republiky zo strany Ruska je porušením medzinárodného práva. „Za Smer hovorím, nemôžeme s tým súhlasiť,“ vyhlásil pred novinármi. O situácii by mal rokovať zahraničný výbor zajtra, teda v stredu 23. februára.

Situáciu prirovnal k uznaniu Kosova. „Keď Spojené štáty uznali Kosovo, v Kosove všetci od nadšenia tlieskali, zabávali sa a púšťali ohňostroje. My sme ho ako suverénna krajina odmietli uznať,“ povedal Fico. „Ak ruský prezident teraz povedal, že uznáva dve nové republiky na suverénnom území Ukrajiny, som presvedčený, že ľudia v Donecku a Luhansku tlieskajú a zabávajú sa. Ale my znovu hovoríme, že bolo porušené medzinárodné právo. Nemáme problém to pomenovať, vždy sme boli suverénni,“ vysvetlil postoj strany.

Kríza na Ukrajine, pri ktorej má Západ obavy, že vyústi do vojny, sa vyostrila v pondelok po tom, ako Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. Spravil tak krátko po tom, ako v televíznom vysielaní oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak